Hogyan kell eloltani a meggyulladt étkezési zsiradékot

Hogyan kell otthonunkban a tűzhelyen meggyulladt étkezési zsiradékot helyesen eloltani, hogyan kerüljük el a súlyos égési sérüléseket és jelentős anyagi károkat?

A legjobb módszer, ha fedővel vagy serpenyővel takarjuk le a meggyulladt olajat, ezzel elzárjuk a tűz és a levegő közötti kapcsolatot. Oxigén nélkül pedig az égés is megszűnik. Természetesen el kell zárni a gáztűzhely lángját, illetve az elektromos főzőlapot is ki kell kapcsolni. Minden esetben várjuk meg, amíg a zsiradék kihűl, csak ezután vegyük le a fedőt, különben könnyen visszagyullad. Vizet semmiképpen ne öntsünk a forró, lánggal égő zsiradékba! A víz lesüllyed az edény aljára, és mikor a többszáz fok Celsiusos olajjal érintkezik, azonnal gőzzé válik, és méteres lángokkal tulajdonképpen kirobban az edényből.

Megosztás