C vitaminról amit jó tudni

Ahogy az ősz, vele együtt a hideg is beköszöntött,  szervezetünk könnyebben ki van téve a megfázásoknak.

Ne feledjük, hogy ilyenkor növekszik a szervezet vitamin szükséglete!

Gyermekeinkre is gondoljunk időben.

A legfogékonyabb időszak a háromhónapos és a kétéves kor közötti. Ilyenkor nemcsak gyakoribb, de komolyabb tünetekkel is jár a nátha.

Szinte nem telik el nap anélkül, hogy fel ne tegyék a szülők ezt a kérdést: hogyan tudják megelőzni a náthát és a többi hurutos betegséget?

Mit adjanak a gyereknek, hogy növelje ellenállóképességét, erősítse immunrendszerét?

Persze nincsenek csodapirulák de mindenképpen hatásos lehet  ha a gyümölcs, zöldség, friss levegő, réteges öltözködés mellett a vitamin pótlásról sem feledkezünk meg.

A   C-vitamin kitüntetett fontosságú a gyermekek fejlődésében.

Az éretlen immunrendszer támogatójaként sok betegséget előzhetsz meg segítségével, vagy könnyíthetsz a betegség lefolyásán a megfelelő C-vitamin szükséglet fedezésével.

A  C-vitamin segíthet megelőzni a náthát és gyorsabban meggyógyulhatunk tőle..

Összeszedtünk pár érdekességet, melyekről talán még nem hallottál. Ha pedig már ismered őket, nem árt, ha emlékeztetünk a vitaminszedés fontosságára!

24 tény a c vitaminról:

1. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, tehát a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Ezért naponta szükséges pótolnunk. Túladagolás ugyan nem alakulhat ki, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy igen hosszú távon szedett, igen nagy dózisa elősegíti a vesekő képződését. (Egy finn kísérlet szerint az öt éven keresztül, napi 2 grammos C-vitamin-bevitel legfeljebb hasmenést okoz, egyéb káros mellékhatása nincs.) Fontos szereplője az anyagcsere és a hormontermelés folyamatainak, részt vesz a hajszálerek, a fogak és a csontok felépítésében, az íny, a nyálkahártya védelmében.

2. Fő forrásai a zöldpaprika, a paradicsom, a burgonya, a káposzta, a brokkoli, a fejessaláta, a citrusfélék, a málna, illetve a kivi. Felmerült, hogy a gyári C-vitaminkészítmények jobban hasznosulnak, ráadásul a mai zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma jóval kisebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt, ám természetes élelmiszereink jónéhány olyan összetevőt is tartalmaznak, melyet a vitaminkészítmények nem.

3. Ajánlott napi mennyiség:
• 0-1 év: 35-40 mg
• 2-10 év: 40-50 mg
• 11-18 év: 50-60 mg
• 19 év felett: 60-80 mg
• Linus Pauling kutató naponta 10-18 g C-vitamint fogyasztott,
• Szent-Györgyi Albert, amikor beteg volt, a napi adagját 1 grammról 8 grammra emelte.
• Michael Colgan, a világ egyik leghíresebb táplálkozási szakértője 5 gramm C-vitamint fogyaszt naponta.

4. Túladagolási jelek nem ismertek.

5. A C-vitamin hiányának jelei:
• vérzés,
• fogínygyulladás,
• száraz bőr,
• emésztési zavarok,
• meglazult fogak,
• vérszegénység,
• fertőzésekkel szembeni ellenállás csökken,
• csont- és izomfájdalom,
• skorbut

6. Sok enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtlégzésben.

7. Véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

8. Korábbi tanulmányok szerint a C-vitamin a gyümölcsökben lévő cukrokkal együtt fejti ki antioxidáns hatását, az olasz kutatók új adatai alapján inkább a gyümölcsökben található karotinoidok, flavonoidok a társanyagok.

9. Feltehetően a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció, esetleg a rák megelőzésében, illetve kezelésében is segíthet a C-vitamin nagy dózisú alkalmazása, de ezt még nem bizonyították.

10. Dohányosoknak nagyobb napi adagban van szükségük C-vitaminra. Ez a vitamin ugyanis képes megakadályozni az E-vitamin kiürülését. Az E-vitamin az emberi tüdőszövetben az a cigarettafüst hatására képződő káros szabad gyökökkel szembeni legelső „védelmi vonalak” közé tartozik.

11. Fontos az érfalak felépítésében, illetve a fogíny és a fogak karbantartásában.

12. Erősíti a húgyúti fertőzések kezelésére adott gyógyszerek hatékonyságát.
13. Nagy dózisban természetes hashajtó.

14. Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát.

15. Egy finn tanulmány szerint a C-vitamin szokásos napi adagja nem véd a megfázás ellen, ám a betegség lefolyásának időtartamát 1-1,5 nappal csökkenti, különösen a gyerekeknél. Ehhez viszont nem elegendő csak a tünetek megjelenésekor elkezdeni a vitamin bevitelét.

16. Alapvető fontosságú kollagének létrehozásában, tehát bőrünk fiatalon tartásához elengedhetetlen
17. A növények és az állatok képesek előállítani C-vitamint – kivéve a majmot és a tengerimalacot –, illetve az embert.
18. Csökkenti a vérben található rossz koleszterin szintjét.

19. Megvéd a stressz okozta károsodásoktól, támogatja a vas felszívódását.

20. Folsav és B12-vitamin együttes jelenlétével segíti a vörösvértestek termelődését, érését.

21. Az egyszerű cukrok – például a méz is – gátolják a C-vitamin hasznosulását. A vitamin bevitele után néhány órán keresztül ne együnk ilyet.

22. A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul, de bizonyos gyógyszerek, például aszpirin, a szteroidok, illetve a fogamzásgátlók is csökkentik a bevitt C-vitamin felszívódását. (Az Aspirin például háromszorosára gyorsítja a C-vitanmin kiürülését.)

23. Aki naponta több mint 750 mg C-vitamint szed, annak magnéziumkiegészítés is ajánlott. Ez hatékony ellenszere a veseképződésnek.

24. Csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcsőrák kialakulásának a veszélyét.

Megosztás