Csírákról

 Csírákról általában

Retekcsíra

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a csírák fogyasztása. 

 Hiszen a csírák jóval több telítetten zsírsavakat, ásványi anyagokat és vitamint tartalmaznak mint a zöldségek. Nyersen fogyaszthatjuk salátákhoz szendvicsekhez és köretekhez. Rendkívül mutatós tud lenni az ebédhez a rizs egy kis csíra kupaccal megszórva. Édeskés íze miatt gyerekek is hamar megkedvelik. A csírákat  és magokat megvásárolhatjuk bio-boltokba is de magunk is könnyen tudunk  csírázáshoz való magot termelni. Ha magot vásárolunk mindig figyeljünk oda, hogy ne legyen az vetőmag mert az vegyszeres kezelésnek van kitéve és az így emberi fogyasztásra nem alkalmas. Célszerű először retek maggal  próbálkozni mert 2 nap alatt megjelennek rajta a kis csíra kezdemények. Az otthon nevelt csírák frissek, olcsók és sokkal finomabbak, mint a készen vett társaik.

Mi kell a csíráztatáshoz?

Csíráztatni való mag , nedvesség, levegő, és persze idő…

Helyezzük a csíráztatni kívánt magvakat műanyag, üveg- vagy agyagedénybe,  áztassuk be langyos vízben 4-12 órán át. Ügyeljünk arra, hogy a magokat ne érje erős napfény.

Ha a mag héja már megpuhult, helyezzük nedves papírtörlőre, és fedjük le szintén nedves papírtörlővel, ennek a lényege az, hogy viszonylag sötétben legyen a csíráztatni kívánt mag.

Az edényt öblítsük el minden nap, egyrészt azért, hogy biztosítsuk a folyamatos nedvességet, másrészt így elkerüljük a penészedést.

kicsírázott magA csíranövénynek, amelynek már friss, zöld hajtásai vannak, szüksége van az éltető napsugárra, ezért néhány nap múltán kitehetjük a konyhaablakba.

A csírákat fejlettségi fokuktól függően, illetve ízlés szerint 2-10 nap múltán szüretelhetjük!

A legegészségesebb csírák: bab, borsó, brokkoli, káposzta, lucerna, mustármag, napraforgó és a retekmag csíra.
A retekről tudni kell, hogy természetes antibiotikum, hatékony vértisztító hatású. A rengeteg vitamin és ásványi anyag mellett elsősorban kiemelkedően magas foszfortartalmáról ismert. Megfázás vagy nátha esetén oldja a nyálkalerakódásokat. Tökéletes vízhajtó, segít a kisebb vese- és epekövek eltávolításában. Kedvező hatással van a májra és a vesére. Hőtermelő hatása is ismert, ilyenkor télen segít felmelegíteni a testünket; ha fázósak vagyunk, együnk sok retekcsírát. Mivel a csírában koncentráltan található meg a retekben található vegyület, így először csak kisebb mennyiséget fogyasszunk belőle. Nagyon erős a tisztító hatása, ezért naponta ne együnk 10 dkg-nál többet. Segíti az emésztést, tisztítja, fehéríti a bőrt. Magas C-vitamin tartalma miatt remek gyógyszer megfázásra, melléküreg-gyulladásra, asztmára, hörghurutra.

sok csíra vegyesen
Megosztás

Címke: , , ,