Kakaós csiga

Hozzávalók:

50 dkg liszt (vagy 40 dkg liszt + 5 dkg
zabkorpa),

 kb. 3 dl langyos
tej vagy víz,

 2
csapott kávéskanál
só,

1 kávéskanál cukor,

fél kocka (2,5 dkg) élesztő,

a péksütemények tetejére különböző magvak
vagy só.

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos
tejben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk,
amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).

A lisztet (és a zabkorpát) egy mély tálba
öntjük. Beleöntjük
a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót. Az egészből szép
sima, az edény
falától elváló tésztát gyúrunk. A gyúrás közben fokozatosan
hozzáadjuk a
maradék tejet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta.
Puha, de
gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl
kemény, még egy
kis langyos tejet vagy langyos vizet öntsünk hozzá, de ha túl
soknak tűnik a 3
dl tej, nem kell mindet
felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen
változó. Ezért a
folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)

A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra
alatt
duplájára kelesztjük.

A megkelt tészta formázása attól függ, milyen
péksüteményt
szeretnénk sütni.

A kiflikhez a tésztából két cipót formálunk,
a cipókat
egyenként körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan hat vagy nyolc
háromszögforma
körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé
feltekerjük, és
kiflit formálunk belőlük.

Ha apró kalácsokat szeretnénk készíteni, a
tésztát 12
egyforma nagyságú gombócra osztjuk. A gombócokból egy-egy hosszú
rudat sodrunk.
A hosszú rudat három egyenlő részre vágjuk, és hármas fonással
kalácskát
alakítunk belőle.

A háromszög zsömléhez a tésztát szintén 12
egyforma nagyságú
gombócra osztjuk. A gombócokból kb. 20-25 cm hosszú
hurkákat sodrunk. A hurkákra
egy-egy csomót kötünk, és a kilógó végeket behajtjuk a sütemény
alá.

(Természetesen egyszerre több formát is
kipróbálhatunk, de
akkor arányosan kevesebb péksütemény lesz egy-egy formából,
vagy, ha az eredeti
számhoz ragaszkodunk, a péksütik arányosan kisebbek lesznek.)

A megformázott péksüteményeket ezután még fél
órát
kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük, és előkészítünk
két
sütőpapírral bélelt nagy tepsit.

A péksütiket a tepsibe rakjuk, tetejüket
megkenjük langyos
vízzel (vagy tejjel), megszórjuk a magokkal vagy sóval, és 220
fokon szép
aranybarnára sütjük őket.

Megosztás

Címke: , , ,