Rögtön puha MÉZESKALÁCS RECEPT

Rögtön puha MÉZESKALÁCS RECEPT

Hozzávalók:

Tészta:1 kg sima liszt, 20 dkg porcukor,1 csomag /50 gramm/
szódabikarbóna,2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csapott kávéskanál őrölt
szegfűszeg.Vagy ezek helyett 1 evőkanál mézes fűszerkeverék

Ezeket szárazon összekeverjük.Ne ijedjünk meg ha nem lesz barna a keverékünk.

Utána 45 dkg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk
fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól
átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a
lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a
tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is
megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos
vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a
tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig
hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb
lesz.

A tésztát két részre osztjuk és alaposan
átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan
alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra,
nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk.

Fontos ,hogy mindig egyforma méretű figurákat rakjunk a sütőbe mert másképpen fog sülni ha van közte kisebb és nagyobb.Sütőpapírral bélelt

tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép
színe nem lesz. Inkább világosabb legyen mint sötét mert az keserű lesz.

A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra
rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig és jöhet a díszítés.

Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot  használunk majd 1 egész tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként
habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan
folyik le, és nem terül szét hamar.

rögtön puha mézes

Megosztás