Soha ne igyon szeszes italt, ha vezet!

Tévhit, hogy egyetlen pohár szeszesital elfogyasztása nem számít! Az Ajkai Rendőrkapitányság illetékességi területén csak a múlt hónapban 4 esetben volt ittas a baleset okozója, egy esetben személyi sérülés is történt.

Az alkoholos állapot okozta balesetek megelőzése és elkerülése érdekében kérjük fogadják meg alábbi tanácsainkat!

 – Az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Egyénenként változik az alkohol szervezetre gyakorolt hatása, illetve a lebomlási idő. Ezeket befolyásolja a testtömeg, a táplálkozás, a testmozgás, az általános fizikai, sőt a pszichés állapot is.

– Az ittas személy nem ura többé járművének, így az fegyverré válik a közlekedésben, s csak a szerencsés véletlenen múlik, hogy kerül-e valaki az útjába.

– Az ittas járművezetés baleseti kockázata kimagasló, mely mértéke az ittasság függvényében drasztikusan megváltozik. Példaként említve: 1,2 g/l ezrelékes véralkohol értéknél a baleseti kockázat 10-szeresére növekszik a szeszes italt nem fogyasztó  járművezetőhöz képest, 2,0 g/l ezrelékes értéknél ugyanakkor ez a kockázat már csaknem 90-szeresére nő.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszesital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt.

A hatályos szabályozás alapján az ittas járművezetés bűncselekményi küszöbe 0,5 g/l  ennél alacsonyabb szintű ittasság esetén közigazgatási eljárás indul. Az ittas járművezető már az első jogsértésnél elveszítheti a vezetői engedélyét, de a szabályszegésre a pontrendszer hatálya is kiterjed.

Idén illetékességi területünkön 17 olyan közlekedési baleset következett be, ahol az alkohol szerepet játszott a baleset bekövetkezésében. Ezek következtében  7 esetben személyi sérülés is történt, 10 esetben nem következett be személyi sérülés, csak anyagi kár. Csak novemberben 4 esetben volt ittas a baleset okozója, egy esetben személyi sérülés is bekövetkezett. Ezen felül szintén a múlt hónapban a balesetet okozókon kívül 8 ittas vezetőt szűrtünk ki a forgalomból.

Az év hátralévő részében is kiemelt fontosságú feladatként fogjuk kezelni az ittas vezetők kiszűrését. A Decemberben megtartásra kerülő TISPOL nemzetközi akció célja is az ittas vezetők kiszűrésére irányul. Ezen felül a helyi szervezésű akciókban is erre a témára fogunk koncentrálni

 Ne felejtse: soha ne üljön ittasan gépi meghajtású jármű volánja mögé, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban gépi meghajtású járművet vezessen!

 

Tájékoztatásul az elfogyasztott szeszes italok lebomlási ideje (egyénenként változó):

Pezsgő, vermut (1 dl)               2 óra

Asztali bor (2 dl)                      2 óra

Desszert bor (1 dl)                   2-3 óra

Sör (0,5 l)                               3 óra

Likőr (5 cl)                              2-3 óra

Koktél (1 adag)                       2-4 óra

Konyak (5 cl)                          2-3 óra

Pálinka (5 cl)                           2-4 óra

Vodka (5 cl)                            2-3 óra

Whisky (5 cl)                           2-3 óra

Gin (5 cl)                                 2-3 óra

Rum “kommersz” (5 cl)            2-3 óra

Rum “erős” (5 cl)                     3-4 óra

Rum “extra erős” (5 cl) 4-6 óra

Balesetmentes közlekedést kíván az Ajkai Rendőrkapitányság!

Békés boldog ünnepeket kíván a Fazekas borpince 

12244037_510157545820096_1079045388_n-400x577

Megosztás

Címke: , ,