A tojás és tej nélküli élet

tej tojás nálkül

Nem áll meg az élet, ha nem ehetünk tojás vagy tejterméket.

Már sok termékkel ki lehet váltani, illetve egyre több recept is van azoknak, akik allergiásak ezekre az összetevőkre, vagy csak el akarják hagyni a mindennapi étkezéseikből.

Ha már unod az eddigi receptjeidet, most megédesítjük a hétvégédet tej- és tojásmentes süti receptekkel.

Linzer (tej- és tojásmentes) recept


Tésztához:
30 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
12,5 dkg kókuszzsír

0,5-1 dl víz
1 teáskanál fahéj

töltelékhez:
lekvár tetszés szerint (házi)

1. a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb) a kókuszzsír,

majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy,

de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta)

hűtőbe tesszük 5-10 percre (a gyúrástól felmelegszik és nehezebb nyújtani)

2. ha kissé lehűlt a tészta (aprítóval készítve nem kell hűteni, mert nem melegszik fel a morzsolásnál), gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki tepsit

3. nyújtsuk a tésztát 3-4 mm vékonyra és szaggassuk ki a formákat (lukas közepű és sima fele-fele arányban)

4. a 2. pontban írt hőfokon süssük 10 perc alatt aranybarnára,

majd vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a linzereket

5. ha kihűlt a tészta, lekvárral kenjük meg a sima formát,

tegyünk rá egy lukas formát,

majd a lukba még csepegtethetünk óvatosan kevés lekvárt,

ezt ismételjük, amíg a tészta elfogy

Linzer (tojás- és tejmentes) édes sütemény tálalása
– lehet tenni a tésztába más fűszert is, mézeskalács, szegfűszeg, stb.
– a képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönkölyliszttel,

nádcukorral, házi lekvárral készült.

Gyümölcsrizs (tojás – és tejmentesen) recept

20 dkg rizs (barna)
1 csomag vaníliás cukor (nyers nád, bourbon)
8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
zabtej, vagy kókusztej

1. 2-szeres mennyiségű vízzel, kis lángon tegyük fel főni a rizst

2. ízesítsük a cukrokkal, fahéjjal és fedő alatt főzzük,

amíg megpuhul (ha felszívta az összes vizet és szükséges, öntsünk még hozzá,

kissé ragacsosra érdemes főzni)

3. ha a rizs megfőtt, lazítsuk tetszés szerinti zabtejjel, vagy kókusztejjel

4. gyümölcsökkel tálaljuk

Gyümölcsrizs (tejmentesen) egyéb desszert tálalása
– barna rizsből is nagyon finom és egészségesebb
– gyümölcs helyett kakaóval, vagy karobbal is tálalható
– török finomságokat kedvelők megsüthetik hőálló tálban a sütőben (ekkor ne adjunk hozzá gyümölcsöt a sütés előtt)
– a képen látható édesség zabtejjel és nyers nád, bourbon vaníliás cukorral készült.

Forrás: Receptműves

Megosztás